HTML

Játssz és etess rizzsel

Help end world hunger

Játssz és etess liszttel

Játssz és itass

IndaFotó képek

Linkblog

Játssz és etess!

2008.09.15. 20:00 zsuzs@

A blog jobb oldalán bannereket találsz. Ezekre kattintva olyan (angol nyelvű) oldalakra jutsz, ahol kvízkérdések megválaszolásával, fővárosok vagy országok térképen való felismerésével, vagy egyéb módon gyűjthetsz élelmet a rászorulók számára.

Az angolul nem beszélők számára sem túl bonyolult kérdések, feladatok ezek. Az oldalakon való klikkelések pénzösszegekben realizálódnak a szponzorok jóvoltából, az oldalt üzemeltetők pedig ezeket a pénzösszegeket az ENSZ szakosodott intézményének juttatják el. Az pedig már ennek az intézménynek a feladata, hogy az összegből megvásárolt élelmet, legyen szó rizsről, lisztről vagy akár vízről, a megfelelő helyre eljuttassák.

Hogy vajon számít-e az a pár klikk, amit esetleg egy ember generál, arra a válasz egyértelműen: Igen. Mivel többezer ember játszik naponta, ez tetemes összegeket jelent. Az ENSZ adatai szerint legalább 25 ezer ember hal meg naponta élelmezési problémák miatt, legfőképpen gyerekek. Csak a Freerice oldalán generált összegeből több mint két millió embert/gyermeket lehetett legalább egyszer megetetni. Mindez az oldal 2007-es októberi indulása óta.

Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) ebben az esetben úgy jár el, hogy az élelmet helyből szerzi be. Ez nem csak a szállítási időt spórolja meg az éhezők javára, hanem egyben a helyi gazdaságot is elősegíti.

A Freerice-ról

Itt van néhány példa, ahol a Freerice segítségével jutottak rizshez a rászorulók:

  • Bangladesben 27 ezer mianmari menekült jutott élelemhez két héten keresztül.

Itt megtekintheted a rizs szétosztását Bangladesben

  • Kambodzsában 13 500 terhes és szoptató nő vihetett haza egyenként 4 kilogrammnyi rizst két hónapon át.
  • Ugandában 66 ezer iskolást láttak el élelemmel egy hétig.
  • Nepálban 108 ezer butáni menekült jutott táplálékhoz három napon át.
  • Mianmarban(volt Burma) 750 ezer, a ciklon által érintett embert láttak el rizzsel három napon keresztül.

Az oldalon lehetőséged van kvízkérdéseket megválaszolni, vagy a Subjects menüpont alatt kiválaszthatsz más stílusú játékot is, például ahol földrajzi helyeket, országokat, fővárosokat kell felismerni vagy megmutatni. Mindeközben az oldal számolja, hogy minden helyes válasszal mennyi rizst sikerült összegyűjtened. Minden helyes válasz 20 szem rizst ér. Havonta áltagosan 4-6 milliárd rizsszemet gyűjt össze a többezer napi látogató. Eddig, az oldal 2007-es októberi indulása óta több mint 46 milliárd szemet.

Tegyél Te is valamit a világért: játssz, térj vissza akár naponta is, klikkeléseiddel pedig hozzájárulsz, hogy egy éhes ember pár falattal többet egyék.

Szólj hozzá!

Címkék: játék segítség ensz éhezés

A bejegyzés trackback címe:

https://tegyelvalamit.blog.hu/api/trackback/id/tr22713749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása