HTML

Játssz és etess rizzsel

Help end world hunger

Játssz és etess liszttel

Játssz és itass

IndaFotó képek

Linkblog

Válogass továbbra is szelektíven

2009.02.11. 10:15 zsuzs@

Az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. megbízásából készített országos kutatásból kiderül, hogy 2008 végén a magyar lakosság - saját bevallása szerint - 52%-a válogatja külön az otthonában képződő csomagolási hulladékot. Ez mindenképp biztató eredmény az előző évekhez képest. A szelektív hulladékgyűjtésben résztvevők leginkább műanyag (81%), papír (74%) és üveg (58%) hulladékokat válogatnak.

Ha szerencséje van az embernek, van szelektív hulladékgyűjtő sziget a lakóhely közelében. Eszerint általában külön gyűjtődobozba helyezhetjük a műanyag hulladékot (PET-palackokat, élelmiszerrel nem szennyezett csomagolóanyagokat...), a papírt, a fémet és az üveget. Különféle műszaki áruházakban kihelyezett dobozok vannak elhasználódott elemek, fénycsövek gyűjtésére. 

A 13 éve működő HuMuSz mindennemű intézmény számára segít meszervezni a szelektív gyűjtést; önkéntes, közhasznú és közösségi munkát szervez; illetve fesztiválok és tömegrendezvények környezetterhelésének csökkentésében vállal szerepet. Bővebben itt...

A PET-palackok és a fémdobozok szétválogatása az egyik legfontosabb. Erre most már néhány nagy bevásárlóközpont is lehetőséget ad. A Tescóban például 5 összenyomott palack, vagy 5 összetaposott fém italosdoboz 5 forintot ér, tehát ha nincs szelektív hulladékgyűjtő a közelben, bevásárlás előtt ki is rakhatjuk, és még pénzt is kapunk érte.

Palackpréselő pedig már három-négyezer forintért beszerezhető.

Ha nincs a közelben hulladékgyűjtő sziget, akkor is megoldható a szelektálás, de persze macerásabb. Mindenesetre családi háznál érdemes komposztálni, a szerves hulladékot külön gyűjteni, ami hasznára válhat az embernek tavasszal a kertben, és a kuka sem telik meg. A HuMuSz (Hulladék Munkaszövetség) szerint "A háztartási szemét jelentős részét - mintegy 30 százalékát - zöld hulladék alkotja, melyek zöme hazánkban jelenleg még a kukákban végzi.

Tegyél valamit: Válogasd továbbra is szelektíven az általad termelt hulladékot, hogy a Földet annyival is kevesebb terhelés érje, hogy kevesebb legyen a tengereken kialakuló PET-palack-szigetek mennyisége, meg persze hogy kevesebbet költs huladékelszállításra.

Hasznos oldalak:

http://szelektivhulladekgyujtes.lap.hu/

http://kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu/

http://www.kvvm.hu/szelektiv/mit_gyujtsek.php

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tegyelvalamit.blog.hu/api/trackback/id/tr34749475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása